Inddragelsen af lysdioder og andre elektroniske komponenter kan bidrage til elevernes opfindsomhed i HD. Samtidig rummer det mulighed for at arbejde tværfagligt med enten natur/teknologi eller fysik/kemi.
Her ses nogle enkle eksempler, hvor fokus er på at lære at sy et kredsløb.
Særligt i begyndelsen opleves det som vanskeligt at holde styr på hvad der er plus og minus på dioderne, og at undgå at den ledende tråd krydser hinanden og dermed laver korsslutning.
Her kan man med fordel male de to "ben" på dioderne i forskellige farver med en sprittusch alt efter om det er plus eller minus. Man kan også lave benene i forskellig længde, når man ruller dem.
Det kan desuden være en rigtigt god idé at lade eleverne indtegne kredsløbet på skitsen til deres design. På den måde får de i designprocessen indtænkt, hvor placeringen af de forskellige komponenter skal være, så de dels sidder hensigsmæssigt i forhold til brug, men også på en måde så tråden ikke kommer til at korsslutte kredsløbet.
Skal du arbejde med at sy simple kredsløb fx i håndværk og design, så er det nødvendigt at eleverne får en grundlæggende forståelse af kredsløb.
Her ser du en tegning af et enkelt kredsløb.
Øverst er et LED lys (der kunne også være valgt en anden type) med plus og minus
Plus forbindelsen tegnet i rødt og sys med ledende tråd.
Minus forbindelse er tegnet med sort. og sys ligeledes med ledende tråd.
Jeg har tegnet en knude, hvor du begynder at sy, og en saks, hvor du slutter med at hæfte og klippe den ledende snor af.
På selve batteriholderen har jeg kun tegnet den ledende tråd hen til det øverste hul. De nederste huller kan bare sys med almindeligt tråd til sidst.
Her ser du en tegning af et parallelt forbundet kredsløb. Det bruges hvis der er mere end ét Led lys
Øverst er der 2 LED (der kunne også være valgt en anden type)
Plus forbindelsen tegnet i rødt og sys med ledende tråd fra plus til plus i de ønskede LED lys
Minus forbindelse er tegnet med sort og sys ligeledes med ledende tråd fra minus til minus. Der er bevidst valgt at sy i modsat retning, så du dermed undgår at plus og minus kommer til at røre hinanden.
Jeg har tegnet en knude, hvor du begynder at sy, og en saks, hvor du slutter med at hæfte og klippe den ledende snor af.
På selve batteriholderen har jeg kun tegnet den ledende tråd hen til det øverste hul. De nederste huller kan bare sys fast med almindeligt tråd til sidst.
Dioder kan se ud på forskellig måde. De dioder, som er billigst i indkøb er den type diode med to ben med forskellige længde (billede til højre).
Til højre kan du se, hvordan LED diodernes ben bøjes.
Download eksempler på kredsløb, fra Chibitronics hjemmeside, som du kan arbejde med ved hjælp af kobbertape eller ledende tråd og et knapcellebatteri. Udover templates finder du også forslag til små forløb.
Det kan også være en måde dine elever kan komme i gang med at lære omkring kredsløb og hvordan de fungerer i praksis.
Brug mulighederne i Tinkercad, som er et program til 3D design, hvor man også kan eksperimentere med at lave små kredsløb virtuelt. Vælg Circuits på startsiden.
Når editor-siden åbner op, finder du komponenter i panelet til højre, som du kan trække ind i arbejdsfladen og sætte sammen.
Hvis du er blevet mere nysgerrig på arbejde med at sy elektronik ind i bløde materialer eller har fået mod på at arbejde med e-tekstil og programmer, så er disse to bøger af Sophie Hovdekorp et godt sted at starte. Begge bøger kan du finde hjemmesiden herunder.