Filformater og filhåndtering

Filhåndtering

Filhåndteringen er en overset del i det at arbejdet med computere. Det drejer sig helt generelt om, hvordan gemmer du dine filer og ikke mindst, hvordan kan du gøre det lettere for dig selv at finde dem igen.

Når vi arbejder i makerspacet, er de fleste maskiners software udviklet før sky-løsninger som fx OneDrive og Google Drev. Det betyder, at programmerne gemmer deres filer lokalt på computeren. Det er disse filer denne vejledning tager udgangspunkt i.

hvilket filformat er det bedste?

Stort set alle programmer har et filformat, som er programmets eget format, det kalder vi kildeformatet. Hvis du vælger dette format, kan du altid redigere i dit design, uden problemer. Men når du skal fra ét program til et andet, så har du brug for et eksport format, som programmet du sender fra kan skrive i, og som det modtagende program kan læse.

Hvis du fx arbejder i Inkscape og vil skære dit design på en lasercutter, så vil du med nogle maskiner skulle bruge hele fire forskellige typer filformater.

Inkscapes kildeformat er .svg og eksportformatet hedder .dwg. På de lasercuttere, som udlånes af CFU Absalon bruges programmet RDWorks. Her er kildeformatet .rld, og når du sender designet til lasercutteren hedder det .rd. Billedet her nedenfor illustrer arbejdsgangen. De grå pile viser, at filformattet kan åbnes af programmet, og du kan arbejde videre, de røde er lukkede (eksport) formater, som kun kan bruge til sende et design fra et program til næste. Vi har introduceret et femte filformat .ai, som er Adobe Illutrator filformatet. Du kan derved sende en fil fra RDWorks tilbage til Inscape og arbejde videre med dette, men der kan være dele som går tabt.

at gemme filer og finde dem igen

Der er faktisk flere udfordringer. Vi kender alle til at have gemt en fil, og så bruger man oceaner af tid på at finde det igen. Eller man forsøger at åbne en fil i et program, og der så står filfomat ukendt. Det er noget, som er virkeligt frustrerende, og som kan dræbe den kreative energi.

  • Hvordan navngiver du dine filer, så du let kan finde dem igen?

  • Hvordan kan du kende forskel på hvilket program de kan åbnes i?

  • Hvor gemmer du dine filer? På computeren, et skydrev eller en USB-nøgle?

  • Hvordan finder du og dine eleverne jeres gemte filer igen?

Navngiving af filer

Når du gemmer filer, så navngiv filerne med et beskrivende navn, eksempel "lampe", tilføj et 01 efter navnet. Nogle gange er det jo en fordel at kunne gå tilbage til en tidligere version, fordi man har opdaget en grundlæggende fejl i ens design. Den anden begrundelse er, at du på den måde også har en "ekstra" sikkerhedskopi af designet. Hvis det fx. er en Inkscape fil, så vil navnet se således ud:

lampe01.svg
lampe02.svg

De fleste programmer tilføjer i et ikon, som passer til programmet, så svg filer vil blive vist med et Inkscape-logo. Men lige netop for Inscapes vedkommende, er der også andre programmer, der bruger endelsen svg. Så derfor kan det indimellem være vanskeligt at gennemskue, hvilket program man skal åbne svg filerne i. En måde kunne være at skrive INK foran lampe:

INKlampe01.svg

En anden måde at er at sørge for, at svg filformatet er associeret med Inkscape (Windows eller MacOS).

Hvor gemmer du filer?

Når du arbejder med at digital design i makerspace, så er det godt at oprette en mappestruktur, så bliver det nemmere at holde overblikket over dine filer. Om du gemmer på et netværksdrev, skydrev, lokalt på computeren eller en USB-nøgle har ikke den store betydning. Det vigtigste er, at filen er nemt tilgængelig, når du ønsker at arbejde med den. Brug noget tid på at finde et system, der passer til dig og den måde, I arbejder på din skole. Men gør det helst, inden du har fået produceret så mange filer, at det bliver en stor opgave.

Forslag til oprettelse af mappestruktur:

Under mappen dokumenter oprettes tre mapper:

  1. Ressourcer

  2. Designs

  3. Klar til produktion

I mappen Ressourcer oprettes undermapper, der passer til de filer, der arbejdes med. Det kunne være:

  1. PowerPoint skabelon

  2. Intro og outtro (til videoproduktion)

  3. Logoer

  4. Skabeloner

  5. Test filer

Altså filer vi bruger ofte; ikke kun til makerspace.

I mappen Designs lægges mapper for de aktive designs du pt arbejder med. Du kan med fordel oprette en undermappe til projektet, således du har alle filer samlet et sted. Når du er færdig med at arbejde med dem, flytter til mapper med årstal fx 2021, den kunne også bare hedde Arkiv.

Klar til produktions-mappen, er en midlertidig mappe, som man med jævne mellemrum sletter i. Her lægger jeg filer, der er klar til lasercutteren, folieskæreren eller 3D printeren.

Se eksempler herunder.

Windows

Mac

Når du har disse tre mapper, vil du i de fleste programmer kunne bruge disse genveje til hurtigere at komme til de respektive mapper (#-tegnet jeg har tilføjet i eksemplerne er blot for at få dem til at stå under hinanden).

Bemærk at hvis du linker til netværksmapper, så er det ikke sikkert, at du har adgang til mapperne, når du ikke er på din skole/arbejdsplads.

RDWorks - er lidt speciel

Som tidligere nævnt arbejder RD-Works med to filformater: Kildeformatet og Eksportformatet til lasercutteren.

Kildeformatet understøtter lange filnavne, som du er vant til fra andre Windowsprogrammer. Men Eksportformatet er noget anderledes. Her har du kun 8 tegn, og du må ikke bruge specialtegn som fx mellemrum #%&. Derudover kan nogle maskiner have problemer med æ, ø og å.

Hvis du gemmer filerne på en USB-nøgle, kan lasercutteren også kun læse de filer, der lægges i roden på nøglen; dvs. filer lagt i mapper kan ikke findes på lasercutteren.