Byg et hus -

TinkerCAD og lasercut

Introduktion

Denne vejledning er inspireret af HLModTech.com's video https://youtu.be/_IrkjfRASgQ. I designopgaven skal eleverne lære at designe et hus til lasercut med samlinger i TinkerCAD. De lærer at arbejde med vinkler og med måleværktøjer i TinkerCAD.

Vi bliver ofte mødt med stor forundring, når vi fortæller at TinkerCAD kan bruges til at skabe andet end 3D ting, men at du også kan lave designs, der let kan skæres på din lasercutter eller folieskærer.

De fleste begynder i TinkerCAD tænker ikke så meget på, om deres designs skal være målfaste. I første øjekast kan det også se ud til, at TinkerCAD ikke kan arbejde med mål, vinkler og afstande, men det kan den godt. I denne vejledning, viser vi nogle af de mange teknikker, du kan bruge til at opnå disse.

Workplane størrelse

Når du åbner et standard TinkerCAD projekt er arbejdsområdet (Workplanet) 200 x 200 mm. Det er væsentlig mindre end den mindste lasercutter. Derfor skal vi lave om på størrelsen af Workplanet. Nedenfor her har vi samlet nogle gængse lasercuttere, og sammenlignet dem med almene papirstørrelser. Begge dele kan være gode udgangspunkter for størrelsen af Workplanet. For eksemple kunne et benspænd i designopgaven være, at eleverne ikke må anvende mere materiale end et A3 ark papir.

Klik på Edit Grid og Rediger dit Workplane, så det passer til størrelsen af din lasercutter i mm eller størrelsen af det materiale, som du vil tillade dine elever at bruge på huset.

Hvis du har lånt CFU Absalons lasercuttere x 350 er målene 380 x 230 mm, i skemaet ovenfor finder du nogle af de forskellige fabrikanters lasercuttere og deres størrelser.

Klik på Update Grid, når du er færdig.

Tegn i TinkerCAD

Start med at navngive dit projekt ved at klikke på navnet til højre for TinkerCAD logoet og skriv: "Byg et hus".

For at give et overblik, mens du tegner, så har jeg lavet denne arbejdstegning af det hus vi skal designe i TinkerCAD. Målene er i mm - hent tegningen som PDF her.

I min arbejdstegning har jeg taget udgangspunkt i en materialetykkelse på 3 mm. Hvis dit materiale er tykkere end 3 mm, skal du rette alle stederne, der står 3 mm til den materialetykkelse dit materiale har. De to huller i taget skal også rettes således de har en indbyrdes afstand på 120 mm.

Hver del som er vist ovenfor skal dubleres, således at der til sidst er to af hver del; altså 2 dele til taget, 2 sider og 2 endegavle.

Taget

Træk en box/kasse ud på Workplane, og giv den målene 50 x 140 mm.

Height eller højden er din materialetykkelse i dette tilfælde er den 3 mm.

Vi skal nu lave hullerne i taget, som endegavlene skal gå ind i. De har en højde på 30 mm og en bredde, som er materialetykkelsen; i dette tilfælde 3 mm.

For at kunne se taget i fugleperspektiv klikker jeg på viewkuben, hvor der står TOP, og trækker en gennemsigtig kasse ud, som har målene 30 x 3 x 5 mm. Den er 5 mm og lidt højere end taget, men så er den lettere at flytte rundt med.

Træk kassen ind på taget, align med midten på taget i højden og yderst til venstre. Herefter flyttes kassen 7 mm mod højre, hvis Snap Grid er sat til 1,0 mm. Kopier kassen ved at trykke ctrl+d på tastaturet, og gentag processen i højreside.

Hvis du har en anden materialetykkel 4 mm skal du kun flytte den 6 mm ind. Brug formel 10 - materialetykkelse for at finde ud af hvor meget du skal flytte din kasse.

Udhænget skal tilføjes nu, her kan det være en fordel at lave en gruppe af taget og de to huller, markere alt og klik på grupper ikonet!

Træk en ny box/kasse ud, og giv den målene 20 x 140 x 3 mm (3 mm er materialetykkelse).

Align de to kasser ved at markere begge, klik på align og klik igen på kassen med de to huller, for at vælge den som anker. Align så de to kasse flugter med hinanden.

Vi skal hav de to kasse til at ligge i forlængelse af hinanden, her benytter vi os af en smart funktion i TinkerCAD.

Klik på Workplane lige under knappen import og klik på siden af kassen med de to huller der vender ned mod den sidst tegnede kasse og på tastaturet trykker du bogstavet D. Lav en ny gruppe med de to kasser. Se evt animationen nedenfor.

Siden af huset

Træk en ny box/kasse ud på Workplane, og giv den målene 70 x 120 x 3 mm, som altid er de 3 mm materialetykkelsen. Giv den farven orange.

Tapperne på siden laver du ved at trække en ny kasse ud, som har målene 30 x 3 x 3 mm(igen 3 mm er materialetykkelsen, begge steder).

Brug funktionen med Drop til Worksplane og Align med center. Kopier tappen og gentag for den anden side. Grupper de tre dele til en.

Gavlen

Gavlen har målene 70 x 80 x 3 mm. Lav en ny orange kasse med disse mål.

Lav et indhak i hver side med målene 30 x 3 x 3 mm.

Når du ønsker at lave en kopi af et objekt, skal du markere objektet og trykke ctrl+d.

Gavlen + trekanten

Gavl består af en trekant, som har målene 80 mm bred og 30 mm høj og materialetykkelsen (3 mm).

Flyt Workplanet så det ligger på toppen af gavlen, træk en trekant ud på Workplanet. Flyt Workplane tilbage til blå, og ret størrelsen på trekanten. Husk at trykke d for at trekanten ligger i samme højde som resten af huset.

Tapper til at holdet taget fast på gavlen

Den næste er en smule vanskeligt. Vi skal have sat en tap på hver af de to skråflader.

Det gør vi ved at flytte Workplanet og sætte kassen ned. Derefter bruger vi liniealen til at placere tappen helt præsist!

Gentag processen for den anden side, og grupper de tre figurer.

Du skal lave to af hver del i TinkerCAD. Det gør du ved at marker den enkelte figur og trykke på tastaturet ctrl+d, hvilket er genvejstasten for at duplikere.

Placer elementerne således, at du udnytter materialet bedst muligt. Igen hvis du ikke allerede har gjort det, så ændr Grid således det passer til din lasercutters skæreområde eller til størrelsen på det materiale, du ønsker at bruge.

Vi er ikke helt færdig endnu, vi mangler en dør og vinduer.

Det kunne fx se således ud. Vinduerne er 20 x 20 x 5 mm, døren er 25 x 50 x 5 mm. Brug genvejstast ctrl+d for at lave kopier af vinduerne, så de er helt ens. Flyt dem rundt med piletasterne. Her kan det anbefales at lave vinduerne 5 mm høje og ikke 3 mm (materialetykkelsen), da de så er lettere at få fat i og flytte. Når de skal skæres har denne højde ikke nogen betydning, da de jo er et hul.


Vinduer og døre

Inden du grupperer siderne af huset, så lav en kopi af døren og det ene vindue, så bliver det næste step nemmere.

Lav et vindue med fire kasser der er 6x6 mm. Flyt dem så de danner et dannebrogsvindue, se tegning.

Start med at trække en gennemsigtig kube 6 x 6 x 6 mm og nede i højre side finder du funktionen Snap Grid sæt den til 2 mm.

Kopier kuben ved hjælp af ctrl+d og tryk 5 gange på pil nedad (vi har flyttet kuben 10 mm ned).

Marker de to kuber, kopier igen ved hjælp af ctrl+d og flyt de to 5 gange til højre.

Marker de fire kuber, og grupper dem.

Herefter markeres den røde kasse og de fire kuber, align kuber og kasse. Tip, når du har markeret de to kasser og kuber, klikker du på Align- værktøjet og herefter klikker du på den røde kasse for at den kommer til at fungere som "anker".

Lav 5 vinduer, døren markerer du blot og laver til en farve fx Rød.

Eksporter projektet til lasercutter

Gem projektet som SVG, så er vi klar til at importere det i vores lasercutter-program.

Mange skoler bruger RDWorks, som nogle gange forventer en bestemt version af SVG for at importere. Hvis det ikke virker, er du nødt til først at importere filen til Inkscape og lave nedenstående ændringer, inden du kan eksportere det til RD-Works og få det skåret.

Fra TinkerCAD over Inkscape til RD-Works

I TinkerCAD vælges Export som SVG.

Når du åbner filen i Inkscape for at konvertere den til DXF-format, så ser den tom ud, men det er den IKKE.

I Windows trykker du CTRL+A.

Herefter aktiverer du Stroke style og ændrer Width til 0,400 mm.

Gem herefter filen i dxf-format, og importer den i RDWorks.

Fra tinkerCAD til RDworks

En kort video om to måder du kan få TinkerCADs SVG filer konverteret til brug i RDWorks

Overvejelser til videre arbejde

I Inkscape eller RDWorks kan du overveje at lægge et mønster på væggene, så det ligner mursten. På samme måde kan du ”lægge” tegl på taget. Vinduerne kan skæres i akrylplast.

Der kan 3D-printes lamper til huset både udenfor og indenfor. Disse kan styres ved hjælp af mikrokontrollere m.m.

Antallet af tapper til at samle væggene kan med fordel øges, så samlingen af huset bliver bedre.

Eleverne kan opfordres til at lave andre typer af huse, fx flere etager, vinkelhuse.

Når de arbejder med taget, så er der et lille fif, som bunder i matematik og trekanter. Nedenstående tegning viser længden af den skrå del af taget.


Lidt opmærksomhed på matematik

Når eleverne skal designe deres eget hus, er det en idé, at de ser på tegningen til højre og laver udregningen fx i GeoGebra eller trekantberegneren. Vi har en retvinklet trekant, hvor vi kender de to af siderne; længden (40 mm) og højden (30 mm). I dette tilfælde er den skrå side 50 mm, men arbejder de med andre størrelser, så skal de beregne længden af hypotenusen.